Vad kostar en snickare i Älvsjö, huddinge 2024?
Priset på hantverkaren spelar så klart stor roll när man tänker bygga om hemma, men större vikt bör läggas på förtroendet för hantverkaren och företaget bakom. Det finns flera faktorer som spelar in här.
Vem utför arbetet och under vilka villkor arbetar dom?
Vilka garantier lämnas på arbetet?
Är det firman ni anlitar som faktiskt kommer utföra arbetet?
Är firman kreditvärdig?
Många gånger när man söker efter en hantverkare så blir priset det viktigaste. Istället borde vikten fördelas mellan pris och förtroende.
Att anlita en hantverkare kommer alltid kosta pengar, men det är pengar som investeras hos dig. Därför är det viktigt att arbetet blir bra och att det kommer hålla sig bra. Där blir garantierna viktiga.
Ni kanske också kommer arbeta tillsammans under en längre tid, ert sätt att kommunicera blir därför viktigt.
En annan viktig fråga att ställa är om det faktiskt är firman som lämnar offert som kommer utföra arbetet. Om inte kan ni i längden få problem med garantier. Det kan vara svårt att veta vem man ska vända sig till om något går fel eller inte blir som man tänkt sig.
Att en snickare tar in folk som hjälper till med EL, VVS osv är inte så konstigt. Däremot bör man vara observant om någon annan utför själva huvudarbetet. Kolla upp vad som gäller i så fall.
Så vad kostar en snickare i Stockholm, Älvsjö och Huddinge 2024?
Det finns två olika sätt att prissätta ett arbete på. Beroende på vad man väljer kan priset variera. I slutet handlar det om vad som känns tryggast för dig.
Fast pris via offert
Löpande pris (tim pris)
Fast pris
Fast pris är vanligast eftersom ni oftast får ett fast pris för arbetet som ska utföras.
Viktigt att komma ihåg vid fastpris är att det är entreprenören som tar över en del av riskerna vid fast pris. Visar sig nått ta längre tid är det entreprenören som står för det.
Därför är priset ofta lite högre än deras timpris. Normalt påslag vid fasta priser ligger på ca 10% mer än vad entreprenören tror att arbetet kommer kosta.
Däremot kan ni som kund sova tryggare eftersom ni vet slutpriset.
Löpande pris
Löpande pris är helt enkelt att hantverkaren arbetar utifrån sitt tim pris. Detta är vanligare vid små arbeten eller arbeten där inte så mycket oförutsett kan hända.
Tar arbetet 6 timmar betalar ni för 6 timmar. Vissa fall vid mindre arbeten har hantverkaren en minimum tid de debiterar, för att det ska vara värt att åka ut. Resten av dagen kan bli svår att planera om man ska till ett ställe i någon timma för att sedan hinna med nått mer den dagen.
Detta är något som du som kund och entreprenören för förhandla om.
Glöm inte att många av de arbeten som utförs hos en privatperson är ROT berättigade. Det betyder att du får 30% avdrag på arbetskostnaden.
Entreprenören sköter avdraget med skatteverket om du är berättigad till det.
Vad är vanliga TIM priser för olika yrkesgrupper i Stockholm 2024?
Snickare:
En snickare ligger normalt på mellan 450-550kr + moms.
Målare
En målare ligger normalt på mellan 400-600kr + moms
Här varierar priset beroende på omfattning och svårhetsgrad. Torktider är det samma på 4kvm som 50kvm.
Elektriker
En elektriker ligger normalt på mellan 500-600kr + moms.
Viktigt att komma ihåg att EL-arbeten är de enda som är reglerade enligt lag. Se därför till att elektrikerna är behörig, annars kan det bli en otrevlig läxa.
Plattsättare
En plattsättare ligger normalt på 500-600kr + moms
Plattsättare är ofta de som sätter tätskikt i badrum. Detta är inte reglerat enligt lag, däremot finns det tydliga branschregler som styr hur detta ska utföras. Följs inte dessa kan man ofta få problem längre fram med försäkringsbolag om något skulle gå fel. Se därför till att de är anslutna till någon av de stora branschorganisationerna som BKR eller GVK.
Rörmockare (VVS)
En rörmockare ligger normalt på ca 450-650kr + moms.
Koll så dom är ansluta till säker vatten
Viktigt att komma ihåg är att det enligt skatteverket måste tas ut en avgift för framkörning vid arbete hos privatpersoner och vid ROT arbete. Normalt ligger denna på ca 300-600kr + moms / dag. Tar man inte ut denna avgift räknar skatteverket att den är inbakad i timpriset och därför inte berättigad till rot. Man kan då få avslag på hela ansökan.